
Best Practices for Eliminating Paper 

June 13, 2014 

Going Green! 



 
 
 
 

Q: “Can I destroy the original paper document if I capture a document electronically?” 
 
A: You can destroy most original business records, providing you adhere to certain best practices in 
 order to make your process stand up to litigation in a court of law. Examples of records you cannot 
 destroy may include, (but are not limited to), "wills, codicils and other testamentary trusts," which 
 are expressly excepted from both E-Sign and UETA.  
 

Q:    What are the best practices I should follow if I want to destroy original paper documents 
 and have legally binding electronic documents that will stand up to litigation? 

 
A:  This is not a simple answer; it’s more like pieces of a puzzle. 
With all the pieces you have a complete picture of a compliant 
solution. 

Piece one is an image repository which is just that, a deposit 
location. The image repository is the piece that complies with 
regulation 72 Fed. Reg. 42,273-42,274 (to be codified at 12 
C.F.R. §§ 749.4, 749.5), which specifies that electronic versions 

of a transaction may be stored electronically without the need for 
additional paper records.  The law specifically says the system, 
“must accurately reflect the information in the record, remain 
accessible to all persons entitled to access by statute, regulation or 

rule of law, and be capable of reproduction by transmission, printing, or otherwise.”  Clearly our imaging 
solutions systems whether online or in-house have this capability. 
 

 
Piece two is your process. Your process must be solid as it will be scrutinized.  
 The ESIGN  Act specifies: There must be reasonable assurance the business and the 

consumer intended the transaction to occur. Was there reasonable assurance?  
 Did the member fill out an application and provide accurate credit information? 
 Did the Credit Union follow appropriate credit processing such as OFAC etc? 
 Did the Credit Union properly disclose interest rate and payment terms and conditions? 
 Did the Credit Union confirm the member signing is the intended member through some 

form of verification? 
 Does your electronic document and digital signature capture software used in the process 

comply with regulations?  
       Is your process solid? 

 
Piece 3 is your actual document.  Neither CU*Answers does not ensure the legally binding 
nature of your documents and disclosures. We do not and cannot ensure that adequate 
disclosure as contained in the document has or will be done.   

    Are your documents  and disclosures legally binding? 
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Q:  Is the ProDOC Software and the rest of the 
imaging solution technology compliant with ESIGN? 
 
A:   YES - ESIGN is intentionally technology neutral. 

Again, it just specifies that reasonable assurance 
must be given that the transaction was intended by 
the business and the consumer. ProDOC uses 
Digitized Signatures which are a convenient way to  
represent that the transaction was intended. It 
accomplishes this because it mimics the paper 
process and requires human interaction to 
complete. ProDOC / Imaging Solutions Systems 
comply with ESIGN. 

 

Q: Does CU*Answers guarantee that if I use their imaging solution I will not get written up 
 in an audit for destroying original documents? 
 
 
A:  No. While the systems powering the imaging 

solutions comply with the ESIGN law and NCUA 
requirements for storing information and 
reproduction. We can’t possibly warranty the entire 
process and related systems as much of it we have 
no control over. We do however, apply every 
commercially reasonable effort to our part of the 
system to ensure the documents that are stored in 
the system remain in the same condition as when 
they were placed in the system.      We make sure 
our part of the system is solid! 

 

Q:  If I follow the best practices listed in this 
document can I get rid of all my paper? 

 
A:  Clearly NCUA concurs with ESIGN and says YES.  
 However, we encourage you to consider the following when making that decision: 

 There may be types of transactions requiring paper because part of the process is still paper 
based. For example, secondary market paper. However , even Fannie Mae now accepts 
“electronic mortgages”.  This is a dynamic area. Consider carefully. 

 There are a lot of “moving parts” to an electronic document system. Possibility exists for 
hardware problems, mislabeled information, software could experience issues it’s a fact of life in 
today’s technological world. Ask, “What would happen if?” questions when considering 
destroying originals. 

 Is your data safe? From physical peril, electronic threat, accidental deletion. Consider these as 
well. 

 Think beyond the legal aspects to the business aspects of this decision. 

  

Credit Union’s 

Responsibility:  

 
Ultimately the sole responsibility 

for a paperless process rests 

squarely with the Credit Union.  

They are responsible for the 

content of their documents and 

disclosures. The Process and the 

technology they adopt etc.  

 

Do your Due Diligence!  



 
REMEMBER!  We’re here to help! We’ve helped dozens of 
CUs go green and we’re good at this! Give us a call and we 
can talk about your concerns and questions. You have 
experts in your corner reach out and leverage us to help 
you GO GREEN today!  
 
 
 
 
information please contact: 
 
John Beauchamp 
Manager Imaging Solutions 
CU*Answers  
800.327.3478 x228 
jbeauchamp@cuanswers.com 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LEGAL DISCLAIMER 

The information contained in this document does not constitute legal advice.  We make no claims, 

promises or guarantees about the accuracy, completeness, or adequacy of the information contained in 

this document.  You should retain and rely on your own legal counsel, and nothing herein should be 

considered a substitute for the advice of competent legal counsel. These materials are intended, but not 

promised or guaranteed to be current, complete, or up-to-date and should in no way be taken as an 

indication of future results.  All information is provided "as is", with no guarantee of completeness, 

accuracy, timeliness or of the results obtained from the use of this information, and without warranty of 

any kind, express or implied, including, but not limited to warranties of performance, merchantability and 

fitness for a particular purpose. In no event will CU*Answers, its related partnerships or corporations, or 

the partners, agents or employees thereof be liable to you or anyone else for any decision made or action 

taken in reliance on the information provided or for any consequential, special or similar damages, even if 

advised of the possibility of such damages. 

 


